V-am spus ca am niste colegi cu totul si cu totul
deosebiti? Fiecare dintre ei speciali pentru mine, in modul lor unic.Niciodata
nu am senzatia ca „ma duc la munca”, ci la o zi petrecuta cu prietenii, facand
lucruri care sa tina firma pe picioare si pe noi, impreuna. As putea foarte
bine sa stau pana la pensie printre ei.
Si pentru ca i-am simtit alaturi de mine mereu, dar de
curand intr-un moment dificil din viata mea, am vrut sa le fac o prajitura
deosebita, pe care n-o fac decat foarte rar.
Blat de negresa cu multa ciocolata, crema de unt de
arahide si glazura de ciocolata.
Pentru blatul de negresa:
2 linguri cu varf de cacao
1 lingurita de cafea instant
100 ml apa clocotita
60 g ciocolata neagra, bine maruntita cu
un cutit
50 g de unt nesarat, topit
100 ml ulei
2 oua intregi si 2 galbenusuri
350 g zahar
200 g faina
2 plicuri de zahar vanilat
1 varf de sare
Pentru crema de unt de arahide
160 g unt de arahide (5 linguri)
100 g unt nesarat, la temperatura camerei
160 g unt de arahide (5 linguri)
100 g unt nesarat, la temperatura camerei
250 g zahar pudra
2 linguri de lapte
1 plic de zahar vanilat
Pentru
glazura de ciocolata:
180 g ciocolata cu lapte, rupta in bucati
2 linguri de unt de arahide
180 g ciocolata cu lapte, rupta in bucati
2 linguri de unt de arahide
Negresa mea a fost facuta pentru o tava
de 20 x 30 cm.
Mai intai m-am ocupat de blatul de
negresa, nu inainte de a pune cuptorul la preincalzit la 170 de grade.
Cacao, nessul si apa clocotita le-am amestecat cu spatula
intr-un bol, pana s-au topit. Am adaugat si ciocolata maruntita si am amestecat
pana s-a topit si ea. A urmat untul topit si uleiul sa intre in amestec. Apoi
ouale intregi si galbenusurile (batute separat ca pentru omleta), zaharul
vanilat. Totul amestecat bine cu spatula (nu cu mixerul). In final am adaugat,
putin cate putin, tot zaharul si faina.
Toata compozitia rezultata am pus-o in
tava unsa cu ulei.
Negresa
a stat in cuptorul incins la 170 de grade 30-35 de minute- pana a trecut testul
scobitorii.
Negresa
trebuie sa fie complet racita inainte de a asambla prajitura, asa ca am scos-o
pe balcon, la rece si am continuat cu crema de unt de arahide.
Untul de arahide si untul le-am amestecat bine cu mixerul pana au
devenit o crema omogena (cam 2 minute). Treptat am adaugat, apoi, zaharul
pudra, laptele si zaharul vanilat si am mixat in continuare pana la
omogenizare. Daca pare prea uscata pentru a putea fi intinsa cu spatula, mai
adaugati o lingura de lapte.
Cand blatul de negresa s-a racit complet, am intins
crema de unt de arahide peste el si am dat toata tava la frigider unde a stat
cam 45 de minute.
Intre timp, am facut glazura de ciocolata: ciocolata
cu lapte, rupta bucati, impreuna cu untul de arahide le-am pus la topit la bain
marine, pana au devenit o crema lichida. Glazura astfel formata, am turnat-o
peste crema de unt si am avut grija sa o intind bine si uniform pe toata
suprafata.
Am bagat apoi prajitura la frigider unde am uitat-o
pret de vreo 2-3 ore.
Aceasta este o prjaitura extrem de satioasa, dar
buna…buna rau! Pe masura colegilor mei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu