Curry de vita - fusion style

Am pornit sa fac curry-ul acesta de vita cum pornesc sa fac orice mancare/ prajitura: de la ce am in bucatarie.
Sunt un comparator dezorganizat: rareori plec cu lista de cumparaturi la mine, sau atunci cand o am, si ea este dezorganizata, in sensul ca atunci cand vine vorba de “ce mai gatesc?”, imi vin in minte franturi de diverse retete de care m-am impiedicat pe net, gusturi de care mi-ar fi pofta, flash-uri cu imagini de bucate…
Ah..poate mi-ar trebui niste cascaval….da, da..si niste smantana…ah! Fulgi de cocos!...hmm…pesmet oi mai avea?....carnea de vita e sanatoasa, nu?...ah ce bune ar fi niste branzeturi cu mucegai….fructe de padure congelate- da,da,da am sa fac ceva cu ele…si tot asa…
Din acest motiv am in bucatarie o gramada de produse, ingrediente pe care imi place sa le descopar la ceva timp dupa ce le-am cumparat si pornind de la unul dintre ele, sa construiesc o reteta in functie de ce mai exista deja in casa. 
Sa nu va mire daca in pozele de inceput, in care incerc sa adun toate ingredientele, descoperiti ca nu apar chiar toate. Asta pentru ca pe masura ce mancarea prinde forma, imi mai vin idei…
Asa si astazi…Aveam 2 vrabioare de vita cumparate in ideea ca vita nu prea gatesc si poate n-ar fi rea o schimbare. Am o mare temere de carnea de vita. In 99% din cazuri imi iese talpa, oricum as face-o, dar o data - de doua ori pe an ma incapatanez sa mai incerc.
In frigider zace de prin decembrie o cutie cu lapte de cocos, cumparata in ideea ca poate de Craciun fac vreo prajitura mai deosebita la care sa-l folosesc. Pana azi, nu mai gatisem niciodata cu lapte de cocos dar stiam ca e frecvent folosit in bucataria asiatica.
Pasta de curry si cea de ghimbir stau in frigider de cateva luni bune- imi plac mancarurile asiatice, asa ca am intotdeauna fel de fel de condiment de ale lor.
Curry si sosul de soia nu-mi lipsesc niciodata.
Si uite-asa am incropit un fel de curry de vita.
2 buc vrabioara de vita
aprox 300 g lapte de cocos
2 cartofi (caci amidonul din ei are sa ingroase sosul putin)
2 morcovi
1 ceapa mica
2-3 catei de usturoi
1 lingurita rasa de pasta de ghimbir (dar merge si ghimbir crud, sau praf de ghimbir)
1 lingurita rasa de pasta rosie de curry (dar merge si praf de curry normal- de fapt, pe parcurs am mai suplimentat cu curry normal)
Mi-ar fi placut sa am o pasta de rosii, sau niste rosii in conserva pentru sos si niste ardei gras pentru culoare, dar cum n-am avut (sau n-am crezut ca am) am pus 4 linguri de zacusca de la mama- nu cred ca in bucataria asiatica se foloseste zacusca mamei, dar…... Pana la urma ce e zacusca? O combinatie de legume coapte si apoi fierte…ce ar putea dauna?

Si am inceput experimentul…

Am taiat carnea de vita in bucati  mai mari si apoi bucatile, in fasii (cam cum arata in mancarurile chinezesti. La cat de subtiri le-am taiat n-aveau cum sa iasa tari), am pus la incins cam 2 linguri de ulei de masline si am trimis carnea la bronzat. Am scos-o apoi sa se odihneasca intr-o farfurie.

In uleiul ramas dupa bronzarea carnii, am pus ceapa tocata marunt, usturoiul, maruntit si el si o lingurita rasa de pasta de ghimbir, ca sa aromatizeze uleiul. 
Am calit putin ceapa si am imprietenit-o cu morcovii taiati rondele si cartofii taiati cubulete mici (ca sa fiarba repede).
Dupa vreo 5 minute, le-am prezentat si carnea.

Acum e momentul laptelui de cocos. Am desfacut cutia si…stupoare! 
In loc de lapte (deci lichid) am vazut o pasta alba! 
M-am uitat repede la termenul de expirare- septembrie 2013- deci asa trebuie sa fie. 
Citesc pe cutie (niciodata nu citesc pe cutie, si rau fac!) – “Agitati cutia inainte de a o deschide!” Prea tarziu! 
Deci sub pasta asta, ar trebui sa fie niste lichid…si-am infipt o lingurita cu coada lunga in pasta de sub care a tasnit lichidul drept pe bluza mea…Minunat! Aventuri in bucatarie!

Am luat tigaia cu carne si legume de pe foc, mi-am schimbat bluza si m-am intors sa-i vin de hac laptelui de cocos. Odata bine amestecat a inceput sa arate a cum imi inchipuiam eu ca ar trebui sa fie.

Sa continuam…
Tigaia la loc pe foc…
Am pus cam 3 sferturi din cutie- 300 g, aproximez eu- si apoi, 4 linguri din zacusca mamei si 1 lingurita rasa de pasta rosie de curry.
Sare, piper…hmmm…ar mai merge niste curry…si-am scos punga de curry cumparata acum doua saptamani de la magazinul chinezesc….jumatate de lingurita….

Mirosul din casa mea era deja....parfum!

Mi s-a parut totusi cam “palida”…daca as fi avut pasta de rosii, sau rosii in conserva….dar stai! Parca am vazut ceva in frigider…da! Un borcan de pasta de rosii Dolmio - bine..cu busuioc, pentru paste…dar erau rosii, nu? Si-am adaugat si 2 linguri cu varf din pasta de rosii.
Si acum, la foc mic, sa fiarba bine carnea, cartofii si morcovii…timp in care eu ma apuc sa scriu post-ul despre curry…Asa ce bine miroaseee!

Ar merge bine cu un orez simplu- de ce nu m-am gandit mai devreme?! Acum au trecut deja 35 de minute si mancarea e aproape gata…
Dar am niste paste chinezesti din orez…orezul e orez, nu?
Astea trebuiesc fierte 4 minute. Ca sa grabesc procesul, am pus apa la fiert in cana electrica pentru ceai si dupa ce a clocotit am pus-o in olicica, numai buna sa-mi fiarba pastele (am salvat 10 minute, cel putin).

Siii….ta-dam!!!
Oh da! Divin!
Aroma delicata a laptelui de cocos….carnea frageda si suculenta…cartofii, morcovii- moi…o idee picant de la pasta de curry, dar cu aroma bine definita de curry-ul galben….sosul nici prea lichid, nici prea gros…
Acum ceva ani, bucatarii versati s-ar fi oripilat la ideea de a combina curry thailandez cu zacusca romaneasca si paste chinezesti….in zilele noastre ii zice bucatarie fusion.
Ce am invatat eu este ca nu trebuie sa-ti fie teama sa experimentezi in bucatarie…niciodata…doar asa s-au nascut si marile retete, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blogging tips