Aveam vreo
7-8 ani cand am mancat prima oara lapte condensat.
Am mancat, nu am gustat.
Adusese
tata o cutie nu stiu de unde- cu mintea de acum, cred ca era de vreo 400 g.
Seara cand a venit cu ea, am gustat cu totii, ne-am minunat si a pus-o mama in
frigider.
A doua zi
am ajuns prima acasa de la scoala, cu gandul sa mai gust o data din minunata
crema.
O
lingurita- aceasta era doza stabilita de mama: Nu mai mult de o lingurita pe
zi!
Bine, dar eram
singura si daca as mai fi luat inca o lingurita, nu avea sa observe mama. Si am
mai luat una…si inca una…si inca una….pana au venit ai mei acasa, dadusem gata
trei sferturi din cutie. Nu mai stiu care a fost pedeapsa, dar cu siguranta a
fost una…
De atunci
pana mai de curand n-am mai pus gura pe lapte condensat- stiam ca daca aveam
sa-i simt din nou gustul, puteam sa pic din nou in pacatul copilariei…
Cu toate
acestea, acum ceva saptamani am fost la un magazin cu produse chinezesti si n-am mai rezistat tentatiei- am luat o
cutie ce semana perfect cu cea de atunci…
Asa ca am purces sa fac un fel de batoane crocante.
125 g faina
150 g fulgi
de cocos
70 g unt
moale, la temperatura camerei
3 linguri
de zahar pudra
50 g
migdale crude (eu am avut sferturi de migdale decojite)
esenta de
migdale (optional, eu data viitoare nu
mai pun)
jumatate de
lingurita de praf de copt
o cana cu
ceai Hapciu (numai in caz de nevoie, pentru bucatareasa)
si,
desigur, lapte condensat, 3 linguri
Am
amestecat faina cu zaharul pudra si praful de copt si apoi am pus untul.
Am sfaramitat
untul printre faina si zahar, astfel incat la final arata ca o mare de
guguloaie de aluat.
L-am pus
intr-o tava tapetata cu hartie de copt, l-am distribuit uniform in toata tava
si am presat cu palmele. Firmiturile s-au compactat intr-o foaie de
aluat.
Intr-un
castron am pus fulgii de cocos, migdalele (pe care le-am mai tocat si eu putin
cu un cutit), esenta de migdale (data viitoare nu mai pun. Cred ca am “scapat”
cam multa…) si cele 3 linguri de lapte condensat.
Am
amestecat bine si am pus totul peste aluatul deja intins in tava. Am nivelat cu
o lingura.
Cuptorul
astepta preincalzit la 170 de grade.
Dupa 15
minute…
Parca ar
merge si niste ciocolata…Aveam numai ciocolata neagra…am pus la baie de aburi
sa se topeasca (cam 50 g) ...si
cand s-a topit, am picurat-o cu o
lingurita peste crusta de cocos.
Ideea a
fost buna…daca n-as fi pus esenta aia de migdale, ar fi fost si mai buna. Iar data viitoare, in loc de ciocolata neagra, voi pune ciocolata cu lapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu