Tort Furfangos (mousse de crema de branza, jeleu de mere, mousse de mere)



Furfangos  in maghiara inseamna smecher. Asa ne alintam noi unul dintre colegi- Furfangos cel mare, caci avem si o furfangos mai mica. 
Si cum azi am sarbatorit ziua de nastere alui Furfangos cel mare, nu am putut sa nu-i fac un tort tocmai lui, care, de fiecare Craciun de vreo 3 ani de zile incoace, este cel care-mi aduce colindatori in casa (o ceata de vreo 30 au fost anul trecut).
Asa s-a nascut Tortul Furfangos sau Tort cu crusta de Oreo, mousse de crema de branza cu hot chocolate, jeleu de mere si mousse de mere cu scortisoara.

Pentru jeleul de mere
6 mere porivite, curatate de coaja si date pe razatoarea mare
8 linguri de zahar
1 plic de foi de gelatina
zeama de lamaie
Merele rase si stropite cu zeama de lamaie se pun pe foc impreuna cu zaharul si se fierb la foc mic cam 20 minute. Calde, se transfera intr-un bol si cu mixerul de mana se transforma intr-un piure.

3-4 linguri de piure le punem de-o parte, caci ne va trebui pentru mousse-ul de mere.
Inainte de a pune jeleul pe tort, dizolvam  foile de gelatina dintr-un plic  in putina apa rece, punem intr-un ibric  2-3 linguri de piure de mere, punem foile de gelatina inmuiate si lasam putin pe foc timp in care amestecam sa se dizolve gelatina. Mai adaugam din merele reci apoi omogenizam totul.

Pentru crusta:
24 biscuiti Oreo (eu am mai avut si vreo 4 biscuiti digestivi ramasi de la cheesecake-ul cu fructe de padure, asa ca i-am adaugat si pe ei)
60 g unt nesarat, topit la microunde
Biscuitii Oreo se pun intr-un mixer si se maruntesc pe cat posibil – sa semene cu pesmetul. Se amesteca cu untul topit, iar rezultatul- de textura nisipului ud- se intinde intr-o tava rotunda cu inel (a mea a avut 26cm).

Crusta se da in cuptorul preincalzit la 170 C, pret de 8 minute. Se lasa apoi de-o parte pana se raceste complet.
Pentru mousse de crema de branza
1 cutie de Philadelphia (200g)
3 linguri de smantana
60 ml smantana pentru frisca
1 plic de zahar vanilat bourbon
3 linguri de zahar pudra
2 linguri de mix de hot chocolate (din cel pe care l-am folosit si aici, dar ar merge si doar 1 lingura de cacao simpla, sau mix de cacao cu scortisoara si nucsoara)
1 plic de intaritor pentru frisca

Intr-un bol pentru mixer se pun toate ingredientele si se mixeaza bine pret de 5 minute. La final se adauga plicul cu intaritor pentru frisca si se mai mixeaza 2 minute. 
Peste crusta racita complet, se intinde mousse-ul de crema de branza in mod uniform si se da la frigider sa se intareasca- aproximativ 1 ora.

Dupa 1 ora, se formeaza si jeleul de mere (prin adaugarea gelatinei) si se intinde peste mousse-ul de crema de branza. Inca vreo 2 ore la frigider.

Pentru mousse de mere si scortisoara
250 ml lapte
scortisoara
3 linguri de zahar
150 ml smantana dulce pentru frisca
3-4 linguri din piureul de mere pregatit pentru jeleu
1 plic de foi de gelatina
Intr-o craticioara se pune laptele impreuna cu o lingurita de scortisoara, se pun pe foc mic si se infierbanta, fara a da in clocot.
Intr-un bol se bat galbenusurile si zaharul, apoi se subtiaza cu cateva linguri din laptele fierbinte.
Compozitia de oua se rastoarna peste lapte si se lasa pe foc mic amestecand contnuu cu un tel pana se ingroasa usor. Apoi se rastoarna intr-un bol.

Smantana pentru frisca  se bate  intr-o frisca moale .
Toate compozitiile mousse-ului trebuie sa fie reci : piureul de mere, frisca batuta si crema de lapte si oua.
Intr-un castronel se  pun foile de gelatina dintr-un plic la inmuiat intr-o cescuta de apa rece- se urmeaza exact instructiunile de pe plic.
Sa formam mousse-ul: piureul de mere se amesteca cu crema de lapte si oua, apoi se rastoarna peste frisca batuta. Se incorporeaza usor cu o spatula iar la final se adauga gelatina dizolvata.  
Dupa ce jeleul de mere s-a inchegat, se adauga mousse-ul de mere si scortisoara.

Tortul astfel format sta peste noapte la frigider.
Dimineata m-am ocupat de ornat.
Eu am vrut sa-i scriu  “La multi ani, Furfango!”- as fi putut-o face cu glazura de ciocolata, dar n-am avut incredere in scrisul pe care l-as fi putut avea. 
Asa ca am decis sa-mi fac un sablon: am deschis un Word, am cautat un font aproximativ usor de decupat, am scris textul, am pus o foaie de hartie peste ecranul laptopului si am trasat conturul literelor (ca aici). Apoi cu lama ascutita a unei forfecute am decupat literele.

Am ras pe razatoarea fina niste ciocolata cu lapte, am pus sablonul de hartie peste tort si am presarat ciocolata. Ar fi mers un font mai mare ca sa se desluseasca bine literele, dar nu mi-ar fi incaput tot textul pe tort. Am mai pus si niste bucatele de ciocolata pe marginea tortului…

Si dimineata am pornit la drum spre birou…
Dupa un pranz generos cu mancare libaneza – Furfangos a stiut unde sa comande :-), a venit si randul tortului :-)
Tortul a fost extrem de bun! O combinatie reusita de dulce al crustei, putin mai putin dulcele mousse-ului de crema de branza hot chocolate, dulce-acrisorul jeleului de mere si gustul racortitor , dar foarte aromat al mousse-ului de mere.
Dupa o masa copioasa, genul asta de tort este usurel si racoros…Furfangos de-a dreptul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blogging tips