Furfangos in
maghiara inseamna smecher. Asa ne
alintam noi unul dintre colegi- Furfangos cel mare, caci avem si o furfangos
mai mica.
Si cum azi am sarbatorit ziua de nastere alui Furfangos cel mare, nu
am putut sa nu-i fac un tort tocmai lui, care, de fiecare Craciun de vreo 3 ani
de zile incoace, este cel care-mi aduce colindatori in casa (o ceata de vreo 30 au
fost anul trecut).
Asa s-a
nascut Tortul Furfangos sau Tort cu crusta de Oreo, mousse de crema de branza
cu hot chocolate, jeleu de mere si mousse de mere cu scortisoara.
Pentru jeleul de mere
6 mere porivite, curatate de coaja si date pe razatoarea mare
8 linguri de zahar
1 plic de foi de gelatina
zeama de lamaie
Merele rase
si stropite cu zeama de lamaie se pun pe foc impreuna cu zaharul si se fierb la
foc mic cam 20 minute. Calde, se transfera intr-un bol si cu mixerul de mana se
transforma intr-un piure.
3-4 linguri
de piure le punem de-o parte, caci ne va trebui pentru mousse-ul de mere.
Inainte de
a pune jeleul pe tort, dizolvam foile de
gelatina dintr-un plic in putina apa
rece, punem intr-un ibric 2-3 linguri de piure
de mere, punem foile de gelatina inmuiate si lasam putin pe foc timp in care
amestecam sa se dizolve gelatina. Mai adaugam din merele reci apoi omogenizam
totul.
Pentru crusta:
24 biscuiti Oreo (eu am mai avut si vreo 4 biscuiti digestivi ramasi
de la cheesecake-ul cu fructe de padure,
asa ca i-am adaugat si pe ei)
60 g unt nesarat, topit la microunde
Biscuitii
Oreo se pun intr-un mixer si se maruntesc pe cat posibil – sa semene cu
pesmetul. Se amesteca cu untul topit, iar rezultatul- de textura nisipului ud-
se intinde intr-o tava rotunda cu inel (a mea a avut 26cm).
Crusta se
da in cuptorul preincalzit la 170 C, pret de 8 minute. Se lasa apoi de-o parte
pana se raceste complet.
Pentru mousse de crema de branza
1 cutie de Philadelphia (200g)
3 linguri de smantana
60 ml smantana pentru frisca
1 plic de zahar vanilat bourbon
3 linguri de zahar pudra
2 linguri de mix de hot chocolate (din cel pe care l-am folosit si aici, dar ar merge si doar 1 lingura de
cacao simpla, sau mix de cacao cu scortisoara si nucsoara)
1 plic de intaritor pentru frisca
Intr-un
bol pentru mixer se pun toate ingredientele si se mixeaza bine pret de 5
minute. La final se adauga plicul cu intaritor pentru frisca si se mai mixeaza
2 minute.
Peste
crusta racita complet, se intinde mousse-ul de crema de branza in mod uniform
si se da la frigider sa se intareasca- aproximativ 1 ora.
Dupa 1 ora,
se formeaza si jeleul de mere (prin adaugarea gelatinei) si se intinde peste
mousse-ul de crema de branza. Inca vreo 2 ore la frigider.
Pentru mousse de mere si scortisoara
250 ml lapte
scortisoara
3 linguri de zahar
150 ml smantana dulce pentru frisca
3-4 linguri din piureul de mere pregatit pentru
jeleu
1 plic de foi de gelatina
Intr-o
craticioara se pune laptele impreuna cu o lingurita de scortisoara, se pun pe
foc mic si se infierbanta, fara a da in clocot.
Intr-un bol
se bat galbenusurile si zaharul, apoi se subtiaza cu cateva linguri din laptele
fierbinte.
Compozitia
de oua se rastoarna peste lapte si se lasa pe foc mic amestecand contnuu cu un
tel pana se ingroasa usor. Apoi se rastoarna intr-un bol.
Smantana
pentru frisca se bate intr-o
frisca moale .
Toate
compozitiile mousse-ului trebuie sa fie reci : piureul de mere, frisca batuta
si crema de lapte si oua.
Intr-un
castronel se pun foile de gelatina dintr-un
plic la inmuiat intr-o cescuta de apa rece- se urmeaza exact instructiunile de
pe plic.
Sa formam
mousse-ul: piureul de mere se amesteca cu crema de lapte si oua, apoi se
rastoarna peste frisca batuta. Se incorporeaza usor cu o spatula iar la final
se adauga gelatina dizolvata.
Dupa ce
jeleul de mere s-a inchegat, se adauga mousse-ul de mere si scortisoara.
Tortul
astfel format sta peste noapte la frigider.
Dimineata m-am ocupat de ornat.
Eu am vrut
sa-i scriu “La multi ani, Furfango!”- as
fi putut-o face cu glazura de ciocolata, dar n-am avut incredere in scrisul pe
care l-as fi putut avea.
Asa ca am decis sa-mi fac un sablon: am deschis un
Word, am cautat un font aproximativ usor de decupat, am scris textul, am pus o
foaie de hartie peste ecranul laptopului si am trasat conturul literelor (ca aici). Apoi cu lama ascutita a unei
forfecute am decupat literele.
Am ras pe razatoarea
fina niste ciocolata cu lapte, am pus sablonul de hartie peste tort si am
presarat ciocolata. Ar fi mers un font mai mare ca sa se desluseasca bine literele,
dar nu mi-ar fi incaput tot textul pe tort. Am mai pus si niste bucatele de
ciocolata pe marginea tortului…
Si
dimineata am pornit la drum spre birou…
Dupa un
pranz generos cu mancare libaneza – Furfangos a stiut unde sa comande :-), a venit si randul tortului :-)
Tortul a
fost extrem de bun! O combinatie reusita de dulce al crustei, putin mai putin
dulcele mousse-ului de crema de branza hot chocolate, dulce-acrisorul jeleului
de mere si gustul racortitor , dar foarte aromat al mousse-ului de mere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu