N-am sa va
povestesc istoria mucenicilor moldovenesti si ce semnifica ei, in schimb am sa
va arat prima mea incercare de a-i face.
Am mers pe reteta
Laurei Adamache, caci ce-am gatit dupa retetele ei, mi-a iesit de fiecare
data.
Si de data asta raportez un succes!
Pentru aluat:
500 g faina
1 cub de
drojdie de 25g
70 ml ulei
5 linguri
cu zahar
160 ml
lapte
1 praf de
sare
coaja de la
o portocala
1 pliculet
de zahar vanilat Bourbon
Pentru sirop:
350 ml apa,
150 g zahar, 1 pliculet de zahar vanilat, coaja de lamiae si de portocala,
esenta de rom- puse toate pe foc pana la diluarea zaharului
Pentru ornat:
2 linguri
de miere putin topita la microunde si nuca pisata dupa pofta inimii
Am pus
faina intr-un castron, i-am facut o gaura in mijloc si am pus zaharul, zaharul
vanilat, coaja de portocala, uleiul si laptele caldut in care am dizolvat
drojdia.
Am
amestecat totul pana am obtinut o coca elastica, nelipicioasa.
Din coca
astfel obtinuta am rupt bilute de aluat cam de marimea unei piersici pe care
le-am intins sub forma de rulou, cat de lung si subtire am putut. Si apoi am
testat diferite modele de opturi.
Primul:
Al doilea:
Si al treilea si cel care mi-a placut cel mai mult:
Si uite-asa am umplut 2 tavi:
I-am
lasat sa creasca timp de 1 ora, apoi i-am pensulat cu niste apa si i-am bagat
in cuptorul preincalzit la 170 C, pret de 20 minute.
Imediat ce
i-am scos, intr-o alta tava am turnat siropul si am plasat mucenicii pensulati
cu miere din belsug. Am presarat apoi nuca pisata.
Mi-au iesit
15 mucenici cam de marimea unei palme. Nu am crezut niciodata ca se fac asa de usor!
Pufosi,
usori, aromati, sufficient de dulci…de-a dreptul deliciosi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu